Suomen Sisun kevättapahtuma Oulussa 13.-15.5.2016

Joidenkin osallistujien yhteiskuva
Joidenkin osallistujien yhteiskuva

Suomen Sisun kevättapahtuma suomalaisuuden päivän ja kaatuneiden muistopäivän kunniaksi Oulussa 13.-15.5.2016

Suomen Sisu vietti kevätjuhlaansa viikonvaihteessa 13.-15.5.2016, tällä kertaa Oulussa.  Viikonvaihde sattui Suomen Sisun aatemaailmaankin sopivasti, sillä suomalaisuuden päivää ja J.V. Snellmannin päivä on vuosittain 12. toukokuuta ja kaatuneitten muistopäivää taas vietetään 15. toukokuuta.  Fennomaani ja kansallisfilosofi Snellman vaikutti merkittävällä tavalla suomen kielen asemaan ja Suomen markan käyttöönottoon.

Raatimies Carl Westerlundin vuonna 1858 rakennuttama kesähuvila
Raatimies Carl Westerlundin vuonna 1858 rakennuttama kesähuvila

Viikonvaihteeksi oli vuokrattu raatimies Carl Westerlundin vuonna 1858 rakennuttama kesähuvila, joka on ollut hetken myös vuokrattuna venäläiselle varusväelle ortodoksiseksi kirkoksi mutta toiminut sen jälkeen ensin sotasairaaloiden invalidien virkistys- ja lepokotina ja sodan jälkeen pääasiassa sotainvalidiyhdistysten käytössä 1944 – 2001, jolloin Sotainvalidien Veljesliiton Oulun osasto ry myi kiinteistön Oulun Diakonissalaitokselle.  Sotainvalidit käyttävät rakennusta edelleen.

Nykyinen rakennusten kalustus on peräisin lahjoittajilta eri vuosikymmenten ajalta, nekin kertovat omalla tavallaan palaa niin kesäkodin kuin koko Suomenkin historiaa ja sehän sopi myös kansallismielisen kulttuuriyhdistyksemme aatteisiin erinomaisesti.

Jousiammuntaa Oulun Jousimiehet ry:n opastuksella
Jousiammuntaa Oulun Jousimiehet ry:n opastuksella

Viikonvaihde aloitettiin perjantai-iltana ensimmäisten vieraiden saapuessa, vapaamuotoisesti makkaranpaistolla ja saunomisella.  Lauantaiaamuna ennen virallisia avajaisia klo 12:00 vieraat vietiin vielä tutustumaan jousiammuntaan Oulun Jousimiehet ry:n opastaessa.  Virallinen avaus aloitettiin juhlallisella lipunnostolla, jonka jälkeen Pohjois-Pohjanmaan piiripäällikkö Kari Laurila avasi tilaisuuden toivottamalla kaikki tervetulleiksi ja kertomalla vähän juhlapaikan ja Oulun kaupungin historiasta painottaen varsinkin tapahtumia ennen itsenäisyyttä ja sen jälkeen, muistellen heitä, keiden ansiota itsenäisyytemme on.

Juhlaväkeä varten oli varattu oikea ravintolakokki, joka valmisti lounaaksi lohikeittoa ja päivälliselle savuporokeittoa. Kirjoittajankin korviin kuului kosolti kehuja, ruoka oli hyvää. Ruoka-aineallergikkoja oli yllättävän vähän ja yksi piiripäällikkö ilmoitti olevansa allerginen kommunismille. Kaikki ateriat olivat kuitenkin sekä laktoosittomia että kommunistittomia.

Näkymää Liminganlahdelle luontokeskuksen tornista nähtynä.
Näkymää Liminganlahdelle luontokeskuksen tornista nähtynä.

Avajaispuheen jälkeen siirryttiin aatteelliseen keskusteluun, jonka jälkeen juhlaväki lähti Pohjolan Matkan kuljettamana Liminganlahden luontokeskukseen, mihin oli varattu opas.  Sattumoisin bussinkuljettajammekin oli sotainvalidien veljesliiton jäseniä.

Pohjois-Pohjanmaan piiri luovutti Olli Immoselle Sisu -laatan
Pohjois-Pohjanmaan piiri luovutti Olli Immoselle Sisu -laatan

Päivällisen jälkeen Pohjois-Pohjanmaan piiri luovutti Suomen Sisun puheenjohtaja Olli Immoselle piirineuvos Juha Saarelan valmistaman Sisu -laatan.  Vajaat neljäkymmentä pienempää muistolaatta jaettiin kaikille muille osallistujille.

Alkuillasta jatkettiin vielä sekä aatteellista että käytännön asiaa, sovimme mm. piiritoimijoiden yhtenäisestä ulkoasusta eri tilaisuuksiin Sisu-kauppias ja piiripäällikkö Mauri Peltokankaan ohjeistamana.

Pieni matkakaan ei haittaa kun uimaan pitää saunasta päästä.
Pieni matkakaan ei haittaa kun uimaan pitää saunasta päästä.

Ilta jatkui vapaamuotoisena yhdessäolona, grillaten ja saunoen. Karaokessa kuultiin timanttisia esityksiä, joiden jälkeen muutamien bänditausta tuli ilmi ja omien kesäfestareiden suunnittelukin alkoi. Pohjanmaalla kun oltiin, oli myös painimestaruus selvitettävä. Kiinteistöä sivunnut Mustasalmi oli aivan liian matala uimiselle, joten sisukkaimmat päättivät taivaltaa puolen kilometrin matkan merelle. Ehkä vielä jotain suomalaisesta sisukkuudesta kertoo sekin, että vaikka osa joukosta jatkoi illanviettoa aamuviiteen asti, paikat olivat tiptop-kunnossa kun aamiaista ryhdyttiin valmistamaan sunnuntaina aamuyhdeksän aikaan.

Pakkailun, siivoilun ja hyvästien jätön jälkeen kotiinpaluu alkoi puoliltapäivin.

Kaiken kaikkiaan jälleen iloisella ja sisukkaalla mielellä toteutunut tilaisuus, johon saimme mukaan myös koko joukon sisulaisia kuntapäättäjiä, elinkeinoelämän edustajia ja muita Suomen Sisun järjestötoimijoita, mistä haluamme erikseen kiittää kaikkia osallistuneita. Suurkiitokset myös tilat vuokranneelle Oulun Diakonissalaitokselle.

– Kari Laurila

Jaa tämä: