Suomen Sisun vaalisuurkäräjät ja iltajuhla Hämeenlinnassa (12.11.2014)

Hämeen linna

Suomen Sisu järjesti lauantaina 8.11.2014 vaalisuurkäräjät ja iltajuhlan Hämeenlinnassa. Toiminnantäyteinen päivä alkoi klo 10.45 järjestön jäsenten kokoontuessa Suomen keskiaikaisiin valtakunnanlinnoihin kuuluvaan Hämeen linnaan. Ohjelmassa oli opastettu kierros linnaan ja tutustuminen sen ainutlaatuiseen historiaan. Alun perin leirilinnaksi 1200-luvun lopulla perustetusta linnasta rakennettiin keskiajan kuluessa kolmikerroksinen asuinlinna linnanpäällikön käyttöön. Myöhemmin 1700-luvulla sen ympärille rakennettiin kehämuurirakennuksia. Vuosina 1837–1972 linnassa ja sitä ympäröivissä kehämuurirakennuksissa toimi vankila. Nykyisin linna on Museoviraston museo ja matkailunähtävyys.

Opastetun linnakierroksen jälkeen ohjelmassa oli vapaata lounasta varten ja kahdelta vaalisuurkäräjät. Vaalisuurkäräjille oli kokoontunut useista kiinnostavista päällekkäisistä tapahtumista huolimatta monikymmenpäinen joukko niin uusia kuin vanhojakin sisuaktivisteja ympäri Suomen. Vaalisuurkäräjät käynnistyi järjestön uusien pinssien jakamisella kokousväelle sekä puheenjohtaja <strong>Olli Immosen</strong> avauspuheella, jossa hän nosti esille Suomen Sisun poikkeuksellisen ja tärkeän roolin maamme järjestökentällä. Immonen muistutti, että Suomen Sisu on ainoa 1990-luvulla perustettu kansallismielinen järjestö, joka ei ole hajonnut sisäisiin ristiriitoihin, ja joka vielä tänäkin päivänä vahvasti puolustaa suomalaisuutta ja suomalaiskansallista identiteettiä. Hän myös totesi järjestön voivan olla ylpeä siitä, että Suomen Sisusta on muodostunut maahamme keskeisin järjestötoimija, joka toiminnallaan sitoo yhteen kirjavan joukon kansallismielisiä suomalaisia.

Olli Immonen avaamassa vaalisuurkäräjiäImmonen kannusti jokaista seisomaan rohkeasti aatteensa takana ja muistamaan järjestön keskeisen sanoman:

 ”Suomen Sisu on kansallismielinen järjestö, mikä tarkoittaa sitä, että sen keskeisin tehtävä on puolustaa suomalaisuutta, Suomen kansaa ja kulttuuria sekä kansallista identiteettiämme. Jokaisella kansalla pitää olla oikeus olemassaoloon ja itsensä hallitsemiseen – myös meillä suomalaisilla. – – Jos haluamme järjestönä menestyä tulevaisuudessa, meidän on suunnattava katseet vahvasti kohti tulevaisuutta jo tänään. – – Toivon, että järjestömme kykenee tulevaisuudessa ratkaisevalla tavalla vaikuttamaan suomalaisen yhteiskunnan muovautumiseen kokonaisvaltaisesti kansallismielisemmäksi.

 Immonen kävi puheessaan läpi myös järjestön aloittamaa pitkäjänteistä uudistustyötä, joka aloitettiin järjestön ulkoisen ilmeen päivittämisellä sekä aktiivisemmalla toiminnalla Internet-maailmassa ja sosiaalisessa mediassa. Jatkossa Suomen Sisun on tarkoitus saada luotua enemmän virtaa pääkaupunkiseudun ulkopuoliseen toimintaan muun muassa perustamalla piirejä ja tukemalla paikallisosastojen perustamista. Myös uuden periaateohjelman työstäminen on hyvällä mallilla, ja sen viimeistelyyn tullaan panostamaan aktiivisesti.

Suomen Sisun jäsenmäärä on lisääntynyt huimaa vauhtia siten, että tänä päivänä sisulaisia on reilusti yli tuhat. Jäsenistön keski-ikä on yli 40 vuotta, joten Suomalaisuuden Liiton nuorisojärjestöksi 16 vuotta sitten perustetun Suomen Sisun voidaan katsoa virallisesti aikuistuneen ja saavuttaneen kannatusta myös aikuisväestön keskuudessa. Järjestön nuorin jäsen on alle 20-vuotias vanhimman ollessa yli 80-vuotias.

Teemu Lahtinen aloittamassa vihkijäisseremoniaa. Taustalla Paula Päivike ja Simo Grönroos.
Teemu Lahtinen aloittamassa vihkijäisseremoniaa. Taustalla Paula Päivike ja Simo Grönroos.

Puheenjohtaja Immosen avauspuheen jälkeen vaalisuurkäräjien puheenjohtajaksi valittiin järjestön edellinen puheenjohtaja Paula Päivike ja sihteeriksi järjestön aiempi kirjuri, kaupunginvaltuutettu Simo Grönroos. Seuraavaksi esityslistalla olikin sitten vuorossa päivän kohokohta; Suomen Sisun lipun vihkiminen. Suurkäräjät vihki Teemu Lahtisen johdolla lipun yhteisesti kaikkien paikallaolijoiden voimin, kun vihkijäksi kutsuttu filosofian tohtori, Euroopan parlamentin jäsen Jussi Halla-aho oli yllättävästi estynyt saapumasta paikalle. Vihkimisen jälkeen se asetettiin arvoiselleen paikalle Suomen lipun viereen.

Tämän vuoden vaalisuurkäräjillä käräjien jäsenistä kaksivuotiskautensa päättäneistä vaihtovuorossa olivat järjestön kirjuri Suvi Karhu Espoosta sekä käräjien varsinainen jäsen Kristian Viding Helsingistä. Järjestön uudeksi kirjuriksi Karhun tilalle suurkäräjät valitsi järjestön puheenjohtajan, kansanedustaja Olli Immosen eduskunta-avustajana työskentelevän kaupunginvaltuutettu Jenna Simulan Oulusta. Käräjien varsinaiseksi jäseneksi Vidingin tilalle suurkäräjät valitsi varavaltuutettuna vaikuttavan Nuutti Hyttisen Helsingistä.

Uusien henkilövalintojen jälkeen vuorossa oli uuden periaateohjelman luonnoksen esittely. Ohjelman kansallismielinen sanoma herättikin paikallaolijoiden keskuudessa aktiivista keskustelua. Uusien ja vanhojen ajatusten pohjalta ohjelmatyöryhmä tulee jatkamaan ohjelman kehittämistä ja saattamaan työn loppuun. Kokouksensa lopuksi suurkäräjät kutsui yksimielisesti ansioituneen jäsenen Jussi Halla-ahon Suomen Sisun kunniajäseneksi, ensimmäiseksi laatuaan.

Sisulaiset iltajuhlassaVaalisuurkäräjien jälkeen päivä jatkui arvokkaissa tunnelmissa Hämeen linnan linnantuvassa kuudelta alkaneen iltajuhlan merkeissä. Immosen tervetuliaispuheen jälkeen juhlaväki kohotti maljan Suomen Sisulle ja nauttimaan juhlapäivällistä rennoissa ja lämpimissä yhdessäolon tunnelmissa. Iltajuhlaan järjestö oli kutsunut puhujaksi kirjailija Timo Hännikäisen, joka tunnetaan myös yhtenä traditionalistisen verkkolehti Sarastuksen perustajana. Hännikäinen käsitteli puheessaan kansallisvaltion suhdetta itseään pienempiin ja suurempiin yhteisöihin. Hän piti tärkeänä, että kansallismielisillä liikkeillä olisi yhteys niin paikallisiin identiteetteihin kuin yleiseurooppalaiseen kulttuuriin. Hännikäisen mielestä Suomen Sisun juhlapaikka oli erinomaisesti valittu.

Hännikäinen puhuu
Hännikäinen pitää puhettaan

”Valaistus ja kiviseinät loivat melkein myyttisen tunnelman. Ylipäätään olen iloinen, että Suomessa on Suomen Sisun kaltainen järjestö, joka voi toimia ajatushautomona ja monentyyppisten kansallismielisten ideoiden foorumina.”, Hännikäinen kommentoi juhlapaikkaa ja Suomen Sisun toimintaa.

– VerkkotoimitusEmerita puheenjohtaja Paula Päivike

Jaa tämä: