Kalevalan päivä 2022

Kalevalan päivä tilaisuus on Suomen Sisun vuosittaisista valtakunnallisista tapahtumista ensimmäinen. Sitä vietettiin tänä vuonna lauantaina 26. helmikuuta 2022 Mäntsälässä. Tapahtuman teemoiksi nousivat Kalevala, suomalainen kulttuuri, Akateeminen Karjala-Seura, Mäntsälän kapina ja ajankohtainen sotatilanne Ukrainassa.

Tapahtumapaikaksi oli valittu Mäntsälä ja Mäntsälän seurojentalo, sillä 27. helmikuuta tulee kuluneeksi 90 vuotta Mäntsälän kapinan alkamisesta. Seurojentalo on entinen suojeluskuntatalo, jota kapinalliset pitivät päämajanaan. Päivän isäntänä toimi Suomen Sisun käräjien mäntsäläläinen jäsen Nico Anton Saramo, joka veti tapahtumaosallistujille myös kävelykierroksen Mäntsälän kirkonkylällä.

Päivän aikana pidettiin myös ylimääräiset suurkäräjät, joka käsitteli sääntömuutosesityksiä ja jäsenaloitetta.

Illan tapahtumaohjelmaan kuului historiallisia esitelmiä AKS:stä ja Mäntsälän kapinasta sekä Kalevalan ja muun runouden lausuntaa. Suomen Sisun Pirkanmaan piiripäällikkö Ari Järviö kertoi musiikkiharrastuksestaan ja Jasmina Ollikainen esitteli ja lausui isoisoisänsä runoja sekä kertoi omista töistään kirjailijana. Toni Jalonen piti kalevalaisen puheen ja Suomen Sisun puheenjohtaja Henri Hautamäki piti tilannekatsauksen Ukrainan sodasta, jonka jälkeen käsiteltiin niin Ukrainan tilannetta kuin myös Suomen turvallisuustilannetta ja maanpuolustusta.

Yhteislauluina laulettiin Akateemisen Karjala-Seuran kunniamarssi “Me tahdomme” sekä Maamme-laulu ja Lippulaulu. Lausuttuihin runoihin lukeutuivat ajankohtaiseksi nousseet Eino Leinon “Terve Ukraina” ja Uuno Kailaan “Rajalla”. Päivä oli Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivän hengessä kulttuurin täyteinen ja oli mukava tavata jälleen samanhenkisiä aateveljiä ja -sisaria. Samalla osanottajia yhdisti huoli Venäjän uhasta. Suomen Sisu on osoittanut tukensa Ukrainalle vallitsevassa tilanteessa ja niin tehtiin yksituumaisesti myös tämän kokoontumisen keskusteluissa. Samalla korostettiin myös kansallisen yhtenäisyyden merkitystä kriisiaikoina ja sen edellytyksenä vahvaa ja elinvoimaista kansallista kulttuuria. Tässä Kalevalalla ja muulla kansallisella mytologiallamme, taiteellamme ja omaleimaisuudellamme on tärkeä asema. Toni Jalosen tilaisuudessa pitämän puheen mukaisesti, “voimme toivoa, että kenties Antero Vipunen lepää Suomen kamaran alla edelleen, valmiina laulamaan syntyjä syviä seuraavalle rohkealle, joka kestää nähdä vaivan saapua hänen luokseen ja jolla on rohkeutta häiritä häntä ja vaatia häneltä haluamansa”.

Suomen Sisu toivottaa hyvää Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää 28. helmikuuta, AKS:n satavuotispäivää (22.2.2022) ja Mäntsälän kapinan 90-vuotispäivää (27.2.2022).

Jaa tämä: