Matkakertomus: Suomen Sisun vierailu eduskunnassa

EduskuntataloSuomen Sisun jäsenille tarjoutui mahdollisuus päästä tutustumaan eduskuntaan torstaina 30.5.2013 järjestön tuoreen puheenjohtajan, kansanedustaja Olli Immosen, kutsuttua jäsenistön vierailulle työpaikalleen Arkadianmäelle.

Vierailu lähti käyntiin alkuillasta lämpimässä ja aurinkoisessa säässä kokoontuessamme laajalla joukolla eduskuntatalon portaille. Jäsenistöä vastassa olivat Immosen lisäksi eduskunta- avustajat Jenna Simula ja Mikael Lith. Sekä Simula että Lith kuuluvat molemmat Suomen Sisuun.

Kun sisukas joukkomme oli rennon kättelyseremonian jälkeen saatu viimein kokoon, otimme yhdessä suunnan kohti eduskunnan vierailijasisäänkäyntiä. Eduskuntatalon sisäänkäyntien luona kaikille eduskuntaan saapuville vierailijoille suoritetaan aina turvatarkastus, kuten myös tällä kertaa.

Turvatarkastuspisteen toisella puolella meitä vastassa oli eduskunnan virallinen opas. Hän toivotti illan kansallismieliset vieraat lämpimästi tervetulleiksi eduskuntaan. Eduskunnan oppaat ovat tähän aikaan vuodesta todella kiireisiä, sillä keväisin erimuotoiset vierailijaryhmät eläkeläisistä opintoretkellä oleviin koululaisiin suuntaavat perinteiseen tapaan kohti maamme pääkaupunkia ja eduskuntaa. Eduskunta onkin yksi Helsingin suosituimmista tutustumiskohteista.

EduskuntasaliAloitimme kierroksen nousemalla hissillä neljännen kerroksen tyylikkääseen ja isoon valtiovarainvaliokunnan kokoushuoneeseen. Huoneen mukavissa nahkatuoleissa istuen kuuntelimme oppaamme mielenkiintoista esitelmää tästä arkkitehti J. S. Sirénin suunnittelemasta ja vuonna 1931 valmistuneesta rakennuksesta – sen historiasta ja nykypäivän toiminnasta.

Tästä matkamme jatkui eduskuntatalon kolmanteen kerrokseen istuntosalin lehtereille, josta pääsimme seuraamaan salissa käynnissä olevaa täysistuntoa ja siellä käytävää keskustelua. Liekö kauniilla ilmalla ja suhteellisen myöhäisellä ajankohdalla ollut vaikutusta asiaan, sillä salissa oli paikalla vain kourallinen kansanedustajia? Ruotsalaisen kansanpuolueen edustajan puhuessa också på svenska olikin aikaa rauhassa ihastella istuntosalin kaunista sisustusta ja tyylikästä kupolikattoa. Monille näytti tulevan uutena tietona esimerkiksi se, että eduskunnan istuntosalin kupolikatto on materiaaliltaan puristettua sokeriruokoa.

Lehtereiltä poistuttuamme saavuimme eduskuntatalon pienoismallien luokse. Tämän jälkeen laskeuduimme marmoriportaikon kautta viimeiseen kohteeseen: häikäisevän kauniiseen valtiosaliin. Valtiosalissa muun muassa vastaanotetaan kansainvälisiä vierailijoita, pidetään juhlia ja toimittajat haastattelevat kansanedustajia illan uutislähetyksiin.

Sisukuva eduskunnastaKun kaiken kattava tutustumismatka eduskuntaan sekä sen arkkitehtuuriin ja historiaan oli takanapäin, tuli aika istahtaa vielä hetkeksi tuoreen kahvin ja pienen purtavan ääreen kertaamaan kokemaamme meille varattuun kokoustilaan. Samalla meille tarjoutui tilaisuus tavata ja haastatella useita kansallismielisiä kansanedustajia. Keskustelun aiheet pyörivät pitkälti perinteisten vakioaiheiden, kuten muun muassa lainsäädäntötyön ja muun eduskuntatyöskentelyn sekä kansanedustajien julkisuuskuvan ympärillä. Yhteiskunta-poliittisista aiheista keskustelussa esiin nousivat Suomen kansan kestosuosikit maahanmuutosta kielipolitiikkaan ja edelleen Euroopan unioniin. Kahvittelu- ja keskustelutuokion jälkeen oli tullut viimein aika päättää ilta eduskunnassa.

Kiitokset kaikille mukana olleille jäsenille, mainiolle oppaalle ja erityisesti illan isännillemme! Tulemme mielellämme vierailulle myös uudestaan, jos vain kutsu käy!

Teksti: Leni Palander ja Kristian Viding
Kuvat: www.eduskunta.fi ja Jenna Simula

Jaa tämä: