Suomen Sisu: Hallituksen tunnustettava Katalonian itsenäisyys (10.11.)

Suomen Sisu kehottaa Suomen hallitusta tukemaan Kataloniaa sen aloittamassa itsenäistymisprosessissa sekä tunnustamaan Katalonian itsenäisyyden, kun Katalonian parlamentti julistaa valtion itsenäiseksi. Tätä vaativat niin kansainvälisen demokratian tukeminen, perustavanlaatuiset ihmisoikeussopimukset kuin myös kansainvälinen oikeudenmukaisuus.
Katalonian kansalaisten enemmistön luottamusta nauttiva parlamentti äänesti maanantaina 8.11. maansa itsenäisyyden puolesta.(1) Vuonna 2014 järjestetyssä epävirallisessa kansanäänestyksessä 80,76% äänestäneistä sanoi ”kyllä” itsenäisyydelle.(2) Koska Espanja esti sitovan kansanäänestyksen järjestämisen, päätti Katalonian presidentti Artur Mas järjestää ennenaikaiset vaalit, jotka toimivat ”virallisena” itsenäisyysäänestyksenä. Näissä vaaleissa itsenäisyyttä kannattaneet puolueet saivat 47,8% äänistä, siinä missä itsenäisyyttä vastustaneet puolueet saivat vain 41,62% äänistä. 
Suomen Sisu katsoo, että katalonialaiset ovat antaneet vahvan mandaatin itsenäisyydelle siitä huolimatta, että Espanja on pyrkinyt sabotoimaan katalonialaisilta mahdollisuuden päättää kohtalostaan demokraattisesti. Kansan ääntä ei voi jättää huomiotta vain sen vuoksi, että Madridin keskusvalta pyrkii estämään kansanäänestykset.
YK:n KP- ja TSS-sopimusten mukaan kaikilla kansoilla on itsemääräämisoikeus. Tämän oikeuden nojalla ne määräävät vapaasti poliittisen asennoitumisensa ja harjoittavat vapaasti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten olojensa kehittämistä. Nämä ihmisoikeussopimukset määrittelevät pitkälti kansainvälisen oikeuden perustaa.
Suomen Sisun mukaan Suomen hallituksen on tunnustettava kansansuvereniteetti jokaiselle kansalle, joka on ilmaissut demokraattisesti tahtonsa astua itsenäisten kansakuntien joukkoon. Kansanvalta ja oikeudenmukaisuus vaativat sitä.
Jaa tämä: