Suomen Sisu: Turun kaupungin otettava vastuu terrori-iskun uhrien muistamisesta

Turussa Muistopuun juurella 18.8.2020

Muistopuheen piti Suomen Sisun Varsinais-Suomen piirin varapäällikkö Linus Linsén. Taustalla lippuvartio. Kuva myöhemmin julkaistavalta videolta.

Videotallenne tilaisuudesta löytyy Suomen Sisun YouTube-kanavalta!

Suomen Sisun Varsinais-Suomen piiri järjesti 18.8.2020 Turun Luolavuoren Tähkäpuistossa vuoden 2017 terrori-iskussa menehtyneiden muistoa kunnioittavan tilaisuuden. Laskimme puistossa sijaitsevalle muistomerkille kukkalaitteen. Arvokkaassa tilaisuudessa puhui piirin varapäällikkö Linus Linsén. Paikalla oli myös Suomen Sisun valtakunnallista johtoa.

Tilaisuudessa paikalla ollutta järjestöjohtoa: Kari Salminen (kuvassa vasemmalla), Henri Hautamäki ja Riku Nevanpää. Taka-alalla lippuairuena toiminut Marja Lunnas.

Tilaisuuden yhteydessä kiinnitimme huomiota itse muistomerkkiin: vaatimaton puu, suhteellisen syrjäisessä puistossa – kaukana Turun Kauppatorilta, jossa veriteot tehtiin. Pieni muistolaatta, joka ei kerro mitään tarkoituksestaan. Edes Turun kaupungin kotisivuilla ei mainita muistomerkin olemassaolosta.

Onko tarkoitus vain hiljaisesti haudata ihmisten mielistä vuoden 2017 tragedia, joka ikävällä tavalla asettaa kyseenalaiseksi Turun kaupungin sinisilmäisen suhtautumisen maahanmuuttoon ja sen väistämättömiin lieveilmiöihin? Jos näin on, voimme kertoa että ihmiset eivät unohda. Olisi kuitenkin suotavaa, että muistaminen tapahtuisi varmasti iskun uhreja kunnioittavalla tavalla, ilman että mikään ryhmittymä sen enempää oikealla kuin vasemmallakaan pääsisi omimaan vuosipäivää omiin poliittisiin tarkoituksiinsa.

Muistopuu ja varsin vaatimaton muistolaatta sijaitsevat Turun Tähkäpuistossa, Henrikinkirkon vieressä. Kauppatori on täältä kaukana.

Tästä syystä Suomen Sisu vaatii, että ensi vuodesta alkaen Turun kaupunki ottaa vetovastuun muistopäivän järjestämisestä. Juuri niin on toimittu muissakin eurooppalaisissa suurkaupungeissa, joissa iskuja on viime vuosina tapahtunut. Esimerkkejä löytyy monia, sillä nämä Eurooppaan rantautuneen radikaalin islamin synnyttämät iskut eivät valitettavasti enää ole mitään yksittäistapauksia.

Kun tunnemme historian, voimme oppia siitä ja välttää aiemmin tehtyjä virheitä, jotka käytännössä mahdollistivat tämänkin terroriteon. Siksi vetoamme Turun päättäjiin: tarjotkaa kaupunkilaisille arvokas tilaisuus, joka aidosti kunnioittaa terrori-iskussa menehtyneiden muistoa ja ottaa osaa omaisten tuskaan, joka tuskin koskaan lakkaa.

Lisätietoa antavat:

Henri Hautamäki
puheenjohtaja, Suomen Sisu
hautamaki@suomensisu.fi

Linus Linsén
varapäällikkö, Suomen Sisun Varsinais-Suomen piiri
linus.linsen@protonmail.com

Kristian Viding
valistusjohtaja, Suomen Sisun esikunta
viding@suomensisu.fi

Jaa tämä: