Uusi Suomi: Henri Hautamäki kertoo Suomen Sisun suhteesta perussuomalaisiin

Henri Hautamäki. Kuva: Sarastus

Uusi Suomi haastatteli Suomen Sisun puheenjohtaja Henri Hautamäkeä. Maanantaina 2.3. julkaistussa jutussa Hautamäki kertoo järjestön suhteesta perussuomalaisiin ja lisäksi lausuu näkemyksensä puolueen ja PS-nuorten välisestä kiistasta. Perussuomalaiset on katkaisemassa siteensä nuorisojärjestöönsä PS-nuoriin. Hautamäki toimii Suomen Sisun puheenjohtajuutensa lisäksi myös perussuomalaisissa ja sen nuorisojärjestössä, joten asia koskettaa häntä erityisesti.

Hautamäki ei itse osallistunut viime viikonloppuna pidettyyn PS-nuorten kokoukseen, jossa käsiteltiin kiisteltyä sääntömuutosta. Uuden Suomen haastattelussa hän kieltäytyy ottamasta kantaa siihen, kummalla puolella oli sääntömuutosasiassa. ”Nykyinen asema on puoluepoliittiset näkökulmat huomioiden pikkaisen arka”, hän toteaa viitaten puheenjohtajuuteensa Suomen Sisussa. Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä muutostarvetta puolueen näkökulmasta.

Hautamäki ei haastattelussa tunnustaudu etnonationalistiksi, mutta toteaa kuitenkin että hänen käsityksensä suomalaisuudesta perustuu ennemmin etnisyyteen kuin Suomen passiin.

Suomen Sisu on Hautamäen mielestä perussuomalaisille tärkeä viiteryhmä jo senkin takia että ”aika paljon Sisun jäseniä on kuitenkin perussuomalaisissa”. Samalla hän kuitenkin korostaa Suomen Sisun periaatteita, joiden mukaan järjestö ei liittoudu puolueiden kanssa.

Vuoden 2017 perussuomalaisten puoluekokouksessa Hautamäki oli tukemassa Jussi Halla-ahon nousua puolueen puheenjohtajaksi. Hän ei usko että PS-nuorten tilanne leviää puolueeseen, koska Halla-ahon kannatus on vankka. Halla-ahoa hän pitää yhä parhaana käytettävissä olevana henkilönä puolueen puheenjohtajaksi. Kuitenkin hänen mukaansa puolueen pitää ennemmin tai myöhemmin kehittyä siihen suuntaan ettei se ole riippuvainen mistään yhdestä henkilöstä. Kysyttäessä, olisivatko esimerkiksi kansanedustajat ja Suomen Sisun käräjien jäsenet Jenna Simula ja Juha Mäenpää mieluisampia politiikantekijöitä, Hautamäki sanoo arvostavansa heidän työtään kansanedustajina, mutta jättää pohdinnat puheenjohtajuudesta heidän kohdallaan sikseen.

PS-nuorten varapuheenjohtajan tehtävistä sittemmin eronnut Toni Jalonen aiheutti pienimuotoisen mediapaniikin runsas viikko sitten julistautumalla fasistiksi. Hautamäki toppuuttelee kohua ja muistuttaa Suomen Sisussa vallitsevasta laajasta mielipiteenvapaudesta. Hänen mukaansa järjestö ei kuitenkaan aja fasismia. Hautamäki ymmärtää että aihe on ollut tabu sotien jälkeen. Perussuomalaisten puoluehallituksen mahdolliseen päätökseen erottaa Jalonen puolueesta hän ei ota kantaa; ”Minä en asiasta päätä”. Itse hän haluaa jatkaa Jussi Halla-ahon johtamissa perussuomalaisissa. ”Arvostan politiikassa tiettyä vakautta. Jos kriisejä tai jotain tulee, pitää pyrkiä normalisoimaan tilanne, eikä reagoida yli sen mikä on tarpeen”, Hautamäki toteaa.

Itse itsensä Hautamäki määrittelee radikaaliksi nationalistiksi, mutta toteaa että ”fasistiksi” häntä kutsuvat lähinnä poliittiset vastustajat, mikä toki heille sananvapauden puitteissa sallittakoon.

Suomen Sisun puheenjohtaja Henri Hautamäkeä Uuteen Suomeen haastatteli toimittaja Markku Huusko. Koko haastattelu on luettavissa Uuden Suomen verkkosivuilta (maksullinen).

Jaa tämä: