Charlie Hebdon Muhammad-pilakuvat

Taustaa

Pariisissa alkoi keskiviikkona 2.9.2020 oikeudenkäynti liittyen satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen 7.1.2015 tehtyyn terrori-iskuun ja samoihin aikoihin tapahtuneisiin muihin iskuihin. Syytettyinä on 14 ihmistä, joiden katsotaan auttaneen ratkaisevasti iskujen tekemisessä.

Isku tapahtui, kun kaksi islamistia hyökkäsi konetuliasein lehden toimitukseen Pariisissa ja surmasi 12 ihmistä. Päätekijöiksi epäillyt kuolivat pari päivää myöhemmin poliisin luoteihin. Iskupäivän aamuna oli tapahtunut myös toinen, niinikään islamistin suorittama hyökkäys juutalaisten kosher-kauppaan, jossa surmansa sai neljä ihmistä. Kyseisen iskun tekijä oli edellispäivänä ampunut naispoliisin jouduttuaan tämän pysäyttämäksi. Myös tämän tekijän poliisi ampui.

Erityisesti Charlie Hebdon toimitukseen tapahtuneen iskun motiivina on pidetty satiirilehden aiemmin julkaisemia profeetta Muhammadin kustannuksella irvailevia pilakuvia. Lehti oli jo 2005 julkaissut Jyllands Postenissa aiemmin esiintyneitä pilakuvia. Kun marraskuussa 2011 julkaistiin lehden erikoisnumero Charia Hebdo, jonka vierailevana toimittajana oli olevinaan profeetta Muhammad, lehden toimitustilat tuhottiin polttopulloiskulla.

Suomen Sisu ja aiemmat Muhammad-pilakuvat

Tanskan suurin päivälehti Jyllands-Posten julkaisi 30.9.2005 joukon profeetta Muhammadia esittäviä pilapiirroksia. Lehti ilmoitti halunneensa kokeilla, onko sananvapaus Tanskassa kaventunut maahan muuttaneiden muslimien vaikutuksesta. Julkaisu poiki laajoja, osin väkivaltaisiksikin äityneitä protesteja ympäri maailmaa, erityisesti muslimimaissa.

Tuen osoituksena Jyllands-Postenille – ja sananvapaudelle yleensä – moni muukin lehti julkaisi alkuperäiset pilakuvat joko kokonaan tai osittain. Näin tapahtui ainakin 30 eri maassa mukaanlukien kaikki Pohjoismaat – paitsi Suomi. Kun kävi selväksi että maassamme ei mikään media uskalla kuvia julkaista, päätettiin Suomen Sisussa tarttua toimeen. Kohutut pilakuvat julkaistiin verkkosivuillamme helmikuun 2006 alussa.

Julkaisun seurauksena Suomen silloinen pääministeri Matti Vanhanen pyysi sekä omasta että koko maan hallituksen puolesta anteeksi profeetta Muhammadista tehtyjen pilakuvien julkaisua. Myös silloinen tasavallan presidentti Tarja Halonen oli pahotellut kuvien julkaisua puhuessaan eri uskontokuntien edustajien kanssa. Keskusrikospoliisi käynnisti asiasta esitutkinnan, joka eteni syyttäjälle syyteharkintaan. Järjestön kannalta vapauttava syyttämättäjättämispäätös saapui kuitenkin jo heti kesäkuun 2006 alussa.

Charlie Hebdo -pilakuvien julkaisusta

Sananvapaus on Suomen Sisun yksi kantavia teemoja ja se on kirjattu jo järjestön ensimmäisiin periaateohjelmiin. Kohua herättäneitä pilakuvia ei ole maassamme juuri näkynyt nyt uutisoidun oikeudenkäynninkään aikana. Näistä syistä Suomen Sisun käräjät on päättänyt julkaista verkkosivuillaan osan Charlie Hebdo -satiirilehdessä aikoinaan julkaistuista kuvista.

Suomen Sisu on uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö. On syytä huomata että julkaisua ei tehdä niinkään loukkaamistarkoituksessa, vaan kuvien ajankohtaisuuden, sekä sananvapauden edistämisen vuoksi. Myös Charlie Hebdo on toiminut samoin ja julkaissut aihepiiriin liittyviä kuvia lopulta varsin säästeliäästi. Lehden toimituksesta on todettu muun muassa: ”olemme halunneet julkaista kuvia [vain] silloin kun siihen on hyvä syy, ja kun niiden julkaiseminen tuo lisäarvoa keskusteluun”.

Pilakuvat

Alla olevissa pilakuvissa on alkuperäiset ranskankieliset tekstit. Suomennokset kuvien alapuolella. Varoitettakoon tässä vaiheessa että osa kuvista on varsin räävittömiä.

Otsikko: ”Jos Muhammad tulisi takaisin”
– Minä olen profeettasi, hölmö!
– Turpa kiinni, uskoton!

 

 

– 100 ruoskaniskua, jos et kuole nauruun!

 

Otsikko: ”Islamin reformi”
”Muslimit…
…ottakaa rennommin!”

 

Otsikko: ”Elokuva, joka sytytti muslimimaailman liekkeihin”
– Entäs pyllyni? Tykkäätkö pyllystäni?
Jaa tämä: