Varapuheenjohtajan kommentaari: Nationalismin lyhyt oppimäärä (21.9.2014)

Vuonna 1990 meillä oli 40 000 ei-Suomen kansalaista tässä maassa. Vuonna 2030 tulee olemaan 500 000. Me esitämme kysymyksiä, millainen on kansainvälinen Suomi, millainen on eurooppalainen Suomi. Tämä ei ole nationalistinen juhla, vaan nyt juhlitaan Suomea ja Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä, meidän pitää olla ylpeitä siitä. Ei ole montaa maata tässä maailmassa, jotka voivat väittää olleensa demokratioita 100 vuotta. Ei ole montaa maata, jotka ovat onnistuneet yhdistämään liberaalidemokratian ja sosiaalisen markkinatalouden.

Olen hirmuisen ylpeä Suomesta, mutta en näe itseäni missään nimessä nationalistina. Tehtäväni on ollut helppo julkisella puolella, sillä olen saanut kertoa tarinaa Suomesta joka on ollut menestystarina.

– Pääministeri Alexander Stubb

Pääministeri Alex Stubb ei voisi olla enempää väärässä ja ristiriidassa itsensä sekä vallitsevan todellisuuden kanssa näin lausuessaan. Sekaannusten ja väärän tiedon korjaamiseksi päätin kirjoittaa tämän blogauksen.

Nationalismi on lyhykäisyydessään sitä, että yksilö tuntee kuuluvansa valtioon. Loogisesti tästä johtuu se, että yksilö arvostaa muiden yksilöiden oikeutta tuntea kuuluvansa heidän valtioihinsa. Tästä johtuu taas se, että yksilö arvostaa sekä omaa valtiotaan ja sen suvereniteettiä, että myös muiden valtioita ja niiden suvereniteettia.

Nationalismilla on monia vastakohtia. Yksi on imperialismi, jossa valtio pyrkii valloittamaan ja alistamaan muita valtioita valtaansa. Toinen on federalismi, jossa valtiot sulautuvat yhteisen keskusvallan alle.

Nyt jos pääministerimme sanoo, ettei hän ole nationalisti, herää kysymys mikä hän on. Alex Stubb onkin puhunut itsestään Euroopan kansalaisena. Hän on siis federalisti.

Mutta mitä tulee hänen puheisiin siitä, ettei Suomen 100-vuotisjuhla olisi nationalistinen juhla, siinä en näe logikaan häivääkään. Englanninkielinen sana”nationalism” sisältää sanan ”nation” joka tarkoittaa kansakuntaa. Suomen 100-vuotisjuhlan yhteydessä se tarkoittaa suomalaista kansankuntaa. Minun on täysin mahdotonta nähdä, miten Suomen kansakunnan 100-vuotisjuhla ei olisi … Suomen kansakunnan 100-vuotisjuhla. Nimenomaan juhliessa ”Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä” juhla on puhtaasti nationalistisella pohjalla.

Mikäli juhlisimme vaikkapa Euroopan Unionin 62-vuotisjuhlia (Pariisin sopimus tehtiin 1952) juhla olisi federalistinen.

Lyhyesti sanottuna: Nationalismi on kunnioitusta omaa valtiota ja muita valtioita kohtaan. Suomen 100-vuotisjuhla on nationalistinen.

Vielä lyhyemmin sanottuna: Alex Stubb on väärässä.

Marko Parkkola

Suomen Sisun 1. varapuheenjohtaja

Tampere

Jaa tämä: