Uudenmaan piirin vierailu purjelaiva Eaglellä

Suomen Sisun Uudenmaan piiri vieraili Yhdysvaltain rannikkovartioston purjelaiva Eaglellä, kun se kävi Helsingissä kesäkuun 2023 alussa.

Helsingissä on vieraillut tämän kevään aikana runsaasti liittolaismaidemme sota-aluksia. Sisulainen vierailu oli paikallaan, ja kohteeksi valikoitui tämä komea purjelaiva, jolla on mielenkiintoinen historia. Sää oli vierailun aikana suomalaisen kesäinen, eli välillä viima oli kylmempää ja sadetta vihmoi, mutta lopulta aurinko paistoi ja laivan liput liehuivat kansallismaisemassamme merellisessä Helsingissä. Aluksen amerikkalainen henkilökunta esitteli laivaa runsaalle kiinnostuneiden suomalaisten joukolle. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vieraili Helsingissä samaan aikaan, kun Sisu vieraili yhdysvaltalaisella aluksella. Blinken mainitsi puheessaan suomalaisen sisun.

Alusvierailun Helsinkiin isännöi Suomen Rajavartiolaitos. Yhdysvaltain rannikkovartioston lippulaiva USCGC Eagle on näyttävä, kolmimastoinen parkki, joka on ollut koulualus vihkimisestään lähtien. Kun laiva vihittiin vesille vuonna 1936, valtakunnanministeri Rudolf Hess piti puheen, valtakunnankansleri Adolf Hitler oli läsnä tilaisuudessa ja Horst Wesselin äiti vihki samppanjapullolla aluksen nimeksi Horst Wessel.  Horst Wesselistä tuli Saksan Kriegsmarinen koulutuslaivaston lippulaiva. Toisen maailmansodan jälkimainingeissa Yhdysvallat otti aluksen hallintaansa sotakorvauksina ja tänä vuonna, 79 vuoden tauon jälkeen, aluksesta on jälleen tullut liittolaismaamme koulutusalus. Eagle vieraili Helsingissä aiemmin vuosina 1989 ja 1996.

Jaa tämä: