Schaumanin päivän puhujana Teemu Keskisarja (Porvoo 16.6.)

Eugen Schauman oli sortovuosien aktivisti, joka tuli tunnetuksi surmattuaan sorron symbolina pidetyn kenraalikuvenööri Bobrikovin. Suomen Sisu vierailee joka vuosi Schaumanin hautamuistomerkillä Porvoossa. Tapahtuman osanotto on ollut viime vuosina verrattain runsas. Seppeleen teksti on sitaatti Schaumanilta.

Taustaa

Eugen Schauman (1875-1904) oli suomenruotsalainen virkamies ja sortovuosien aktivisti. 16. kesäkuuta 1904 hän ampui Nikolai Bobrikovin, joka oli yksi ensimmäisen sortokauden pääarkkitehdeista. Sovittaakseen tekonsa hän välittömästi sen jälkeen surmasi itsensä.

Suomen Sisu vierailee Schaumanin hautamuistomerkillä vuosittain ja laskee sille seppeleen. Tilaisuuden ainoa tarkoitus on näin kunnioittaa hänen muistoaan.

Taustatiedoksi voit tutustua myös viime vuoden Schaumanin päivän tapahtumakuvaukseen.

Schaumanin päivä 2023

Tänä vuonna seppeleenlasku tapahtuu tuttuun tapaan perjantaina 16.6. Porvoossa. Tapaamme Näsinmäen hautausmaan portilla (Näsinmäentie 5) klo 17, josta siirrymme kulkueena muistomerkille.

Pukukoodi: vapaa, mutta tilaisuuden hartauden huomioiva. Viime vuoden tapaan voit ottaa mukaan myös ylioppilaslakin (tai vastaavan) – onhan Schaumanin muistaminen nimenomaan ylioppilaiden luoma perinne.

Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Seppeleenlaskun ja muistopuheiden jälkeen seuraa lyhyt tutustumiskierros Näsinmäen hautausmaahan, jonka jälkeen siirrymme nauttimaan kesäisen Vanhan Porvoon antimista.

Teemu Keskisarja Helsingin kirjamessuilla v. 2012. Kuva: Wikipedia

Muistopuhujana Teemu Keskisarja

Tohtori Teemu Keskisarja (1971-) on koko kansan rakastama historioitsija, joka tunnetaan omintakeisesta tyylistään ja kyvystään tarttua kipeisiinkin aiheisiin koskien kansakuntamme historiaa. Keskisarja puhuu tämän vuoden muistotilaisuudessa heti seppeleenlaskun jälkeen.

Jaa tämä: